Kite-forum.com: Nakup Kite-a - Kite-forum.com

Skoči na vsebino

Stran 1 od 1
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic

Nakup Kite-a

#1 Uporabnik je nedosegljiv   JureB 

• suhi trening
  • Skupina: Members
  • Sporočil: 11

Poslano 16.08.2011. - 08:37

Pred enim tednom sem bil v šoli kajtanja na Bol-u. V vodi sem bil 4 dni, skratka osnove sem pridobil, na deski sem tudi že vstal ter se peljal po 30m.

Mislim da mi manjka samo še vaje.

Kupil bi kajt za kajtanje v Grado, Monfalcone (skratka blizu Ljubljane) pa me zanima kolikšen kajt priporočate? Baje se tam kajta na burjo, ki je kar precej močna. Imam 80 kg.

Ker mi vožnja upwind še ne gre me zanima ali je ta spot sploh primeren za katanje začetnika (da me ne bo odneslo)?

Že v naprej Hvala za kakšen nasvet.
0

#2 Uporabnik je nedosegljiv   giANNi 

• začetnik
  • Skupina: REGISTERED
  • Sporočil: 42

Poslano 16.08.2011. - 10:38

Grado je povsem primeren za učit, nizka voda, mivka.. Je pa dobro da znaš dregat če zabredeš v globoko vodo, ker burja piha rahlo stran od obale.

Js v Gradu večinoma uporablam 12m za 90kg. Po mojih izkušnah boš več dni ujel na večjem ~12m kot na manjšem kajtu.. Seveda boš kasneje potreboval še kaj manjšega da vse pokriješ..

Katero znamko kupiti je pa povsem tvoja izbira oz kaj ti paše.. Veliko znamk ter modelov imaš, ki obljubljajo vse mogoče :)
0

#3 Uporabnik je nedosegljiv   JureB 

• suhi trening

Poslano 17.08.2011. - 20:15

Torej Grado / Burja / 80kg potrebujem 12m?
0

#4 Uporabnik je nedosegljiv   Kite 

• suhi trening
  • Sporočil: 13

Poslano 18.08.2011. - 14:34

Poglej SporočilaJureB, na rekel:

Torej Grado / Burja / 80kg potrebujem 12m?

Za tvojo kilažo definitivno 12ko. Pol kasnej pa mrbit 9-10 za bel močan veter.

Jz mam 65kg:
12-20knts vozm 12ka
20-25knts vozm 10ka
25+ 7ka :)

Ti boš z 12ko pokriu 15 - 25(30-overpowered) knots

P.S Kupi BOW kite z čim večjim windrange-om, ker če boš šel direkt na C, boš potem rabil več C kajtov...

lp
0

#5 Uporabnik je nedosegljiv   JureB 

• suhi trening

Poslano 18.08.2011. - 22:23

Vem da vsak zagovarja tisto kar ima pa bi vseeno rad slišal kaj priporočate glede nakupa kite (mislim na proizvajalca). Pa še ali se splača kupiti staro opremo? Slišal sem že zgodbice da je nekdo kupil star kite ki ni bil preveč dobro "čuvan" pa je nato hitro počila tuba itd. Ali je mogoče smiselno kupiti kar novega? Kaj pa mislite glede proizvajalca in modela kite-a za začetnika?
0

#6 Uporabnik je nedosegljiv   balonck 

• suhi trening
  • Sporočil: 13

Poslano 19.08.2011. - 10:31

Tezje bos dobu slab kot dober kajt, tko da od bilokjere znamke nabavis bo zadeva delovala. govorim seveda za novejse letnike in SLE(bow/hibrid) modele. proizvajalci si enostavno nemorejo privoscit da bi izdelovali slabe kajte, ker je konkurenca ogromna.
Kajte se izbira tako da se jih najprej preizkusi in se potem zanj odlocis ce ti odgovarja, ti bos mogu s takim nacinom se malenkost pocakat.
Pri rabljeni opremi mores seveda pregledat ce so kje kake vidne poskodbe, ker je zadeva kar delikatna. Je pa tko kot vsaka druga specializirana sportna oprema. zadeva je precej draga in hitro izgublja ceno.
Da se dobiti zelo lepo ohranjeno rabljeno opremo po polovicni ceni(nebojo kr vsem pokale tube), ce imas visek denarja pa kupi novo :D, simple
0

#7 Uporabnik je nedosegljiv   surpher 

• Kite Junkie
  • Sporočil: 103
  • LocationRoda

Poslano 19.08.2011. - 13:31

Kar se tiče rabljene opreme - vsak produkt ima svojo življenjsko dobo. Produkt, ki se ga vzdržuje in uporablja v optimalnih razmerah bo dlje deloval, kot oglašuje proizvajalec.

Kar se tiče firme - Vsi proizvajalci se trudijo, da naredijo po najboljših močeh, da proizvedejo izdelek z najvišjo možno kvaliteto in najboljšo funkcionalnostjo. Edino kar mora tebe na začetku skrbeti je: "ali je kite primeren zate?". Ter, da se pozanimaš/preizkusiš, ali ti je občutek na baru sprejemljiv. Ali ti je hitrost/odzivnost kite-a sprejemljiva.

Predlagan ti je bil bow kite. Poišči kakšnega rabljenega (največ 2-3 sezoni) in se zmeni za preizkus na polju. Nato se zmeni še za dobro ceno. Ventili lahko popustijo tudi na popolnoma novem kite-u. Enako je s tubo. Pri nakupu rabljenega kite-a bodi pozoren na stanje "canopy-a", ki naj ne bi smel imeti večjih znakov obrabljenosti. Če je kite predolgo na vetru, le-ta prekomerno plapola in zato se material prekomerno prepogiba. To pa seveda ni dobro za trajnost kite-a.

Če najdeš/dobiš kakšno staro zalogo nove opreme tudi ne bi bilo slabo.

Če imaš po kakšnem srečnem naključju dovolj denarja, da si lahko privoščiš popolnoma novo opremo, si poišči bow/hybrid kite, ki ti je všeč oz. od tistega prodajalca, ki ti bo namenil največ časa za razlago in ti bo podal odgovore na vsa tvoja vprašanja. Mogoče ti bo celo dal kakšen kite za preizkus. 5-line ali 4-line? Kar ti bo dalo večji občutek varnosti.

Kar se tiče velikosti kite-a - So ti že svetovali. V Jadranskem morju boš najverjetneje največkrat potreboval 12m +- 1m (bolj +) ali 9m +- 1m. Z desko pa ne pretiravaj s kratko dolžino. Iz osebnih izkušenj mi je 132cm/41cm prekratka/preozka (imam 180cm/76kg). Seveda je to popolnoma relativno. Nekaterim pašejo manjše deske.

Pa po pamet.
www.senzala.si | Capoeira Senzala Slovenija, Contramestre Luis Claudio
0

#8 Uporabnik je nedosegljiv   JureB 

• suhi trening

Poslano 23.08.2011. - 20:00

Ali North Vegas spada pod C kite? A je bolše EVO kot Vegas za začetek ali je vseeno?

Kaj pa Gaastra Jekyll 12m2 2011. Sprašujem namreč za te kajte ker se prodajajo rabljeni in se mi zdi da so OK.
0

#9 Uporabnik je nedosegljiv   surpher 

• Kite Junkie
  • Sporočil: 103
  • LocationRoda

Poslano 24.08.2011. - 08:14

North Vegas (2009+) je načeloma popolnoma ok za začetnika. Je odziven, stabilen in iz zraka ne "pade" kar tako, če popustiš napetost v štrikih. Edina težava pri North Vegas je, da ga ob pomanjkanju vetra težje spraviš na rob okna in narediš re-launch. V primerjavi z Evo. Ko je dovolj vetra, ni problema. Ko je pa na spodnji meji, se pa lahko kar konkretno namatraš.

Katerikoli kite katerega tloris izgleda kot presek kroga je ok. Le-ta bi se moral lažje pobrati iz vode, kot "C-like" kite, katerega tloris izgleda bolj kot pravokotnik.

Če primerjaš Evo in Jekyll sta si podobna po obliki. Med tema dvema se lahko odločaš za začetek. Izogibaj se le Evo l.2008. Za Evo vem, da ga uporabljajo v kite šolah, torej mora biti nekaj na tem, da je primeren tudi za začetnike. Za Gaastra ne vem. Niti nisem nikoli probal, kako se ga leti. Z gaastro imam izkušnje le iz windsurfing-a - njihova jadra so mi bila všeč, ampak to je popolnoma druga zadeva!

Če le lahko, prepričaj tistega, ki ti prodaja rabljeno robo, da se dobita na polju. Napumpaš in ga sprobaš v zraku. Če ti bo všeč občutek, ko kite leti, ti bo dober tudi za kajtat na vodi.
www.senzala.si | Capoeira Senzala Slovenija, Contramestre Luis Claudio
0

#10 Uporabnik je nedosegljiv   JureB 

• suhi trening

Poslano 04.09.2011. - 20:36

Torej končna odločitev je padla na North EVO 12. Vprašanje je samo ali vzeti bar z 4 ali 5 vrvicami? V šoli sem imel samo 4 pa je bilo OK. Mogoče še kakšen nasvet glede trapeza? Je boljše sedeči ali navadni? Še kakšen drugi nasvet glede trapeza?
Kaj pa neopren? Za jesenske in pomladne dni naj bi bil dovolj samo dolg neopren...? Ali je treba kupit suhega? Kateri neopreni pa so dobri? Kakšno debelino kupit?

LP
0

#11 Uporabnik je nedosegljiv   an-do 

• What the F... is KITE?
  • Sporočil: 1

Poslano 30.04.2012. - 09:32

Živjo
Od nakupa EVO je minilo že nekaj časa.
A boš kaj napisal kako se je obnesla ta oprema in še kaj o trapezu in noprenu?

Hvala
0

Share this topic:

Stran 1 od 1
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic